Liturgie zondag 18 oktober 2020:

Lukas 16:19-31

Openb 4:1-5

Openb 21:1-8

De kerkdiensten zijn toegankelijk voor alle leden van onze gemeente. (Vakantie) gasten kunnen via internet de dienst beluisteren en zien (zie bovenstaande link).

Per week zullen we moeten beoordelen wat verantwoord mogelijk is.

Voor komende zondag hebben we de gemeente in 2 groepen verdeeld. Hierbij is uitgegaan van een vaste indeling op achternaam.

Zondag 18 oktober

ochtend: achternaam A tot en met K

middag: achternaam L tot en met Z

Tijdens de komende periode van de aangescherpte maatregelen van de overheid zal er NIET in de kerk gezongen worden. Wel zullen de psalmen gespeeld worden, zodat u thuis kan meezingen en in de kerk de woorden kunt overdenken in stilheid.

Geadviseerd wordt om een mondkapje te dragen als u de kerk inkomt en weer verlaat.

Mannenvereniging "Onderzoekt de Schriften"

Onze mannenvereniging is opgericht in 1946. In 1996 is het 50-jarig bestaan herdacht met een kerkdienst en receptie. De vereniging is aangesloten bij de Hervormde Mannenbond in de PKN. Was het aantal leden in 2012 nog 14, inmiddels (2016) is dit gegroeid naar 22. Maar er kunnen er nog veel meer bij!

De naam van onze vereniging verwoordt het doel. Namelijk het samen onderzoeken van de Schriften (de Bijbel), omdat die van de Heere Jezus getuigen, zoals Hij ons daar Zelf toe oproept in Johannes 5:39:

"Onderzoekt de Schriften, omdat gij meent daarin het eeuwige leven te hebben; en die zijn het, die van Mij getuigen."

Merk op de heldere verklaring van Johannes Calvijn van deze tekst, onderaan deze pagina toegevoegd.

Hiervoor komen wij gedurende het winterseizoen om de veertien dagen op dinsdagavond bij elkaar in het Kerkerf achter de Hervormde Kerk in Elspeet. De avonden duren van 19:30 tot 21:30 uur. Er wordt dan een bijbelstudie ingeleid door één van de leden en een aantal gespreksvragen worden met elkaar behandeld. Ook zingen we met elkaar een aantal Psalmen.

Voor de bijbelstudie maken we gebruik van de Hervormde Vaan. Dat is een maandelijks blad dat de leden per post ontvangen en uitgegeven wordt door de Hervormde Mannenbond. Hierin staan bijbelstudies die de leden voorafgaand aan de verenigingsavond kunnen lezen om voor te bereiden. Ook de vragen die in de Hervormde Vaan staan bespreken we op de verenigingsavond.

Voor het online archief van de Hervormde Vaan zie:

Verklaring Johannes Calvijn van Joh. 5:39 (“Onderzoekt de Schriften”):

"Voorts leert deze plaats ons, dat de kennis van Christus uit de Schriften moet verkregen worden. Want wie zich een Christus uitbeeldt naar eigen lust, zal ten slotte niets dan een schaduw en ijdel beeld overhouden. In de eerste plaats moet dus vastgehouden worden, dat Christus uit niets anders, dan uit de Schriften recht gekend wordt. En waar dit zoo is, volgt ook, dat de Schriften met die begeerte gelezen moeten worden om Christus daarin te vinden. Wie van dit doel afwijkt, al vermoeit hij zich zijn gansche leven met leeren, zal nooit tot de kennis der waarheid komen. Want wat wijsheid kunnen wij hebben buiten de wijsheid Gods? Voorts, gelijk ons bevolen wordt Christus in de Schriften te zoeken, zoo zegt Hij ons ook in deze plaats, dat onze inspanning niet ijdel zal zijn, want de Vader getuigt daarin op zulk een wijze van zijn Zoon, dat Hij Hem ons ontwijfelbaar openbaart. Maar dit is een beletsel voor velen, dat zij achteloos en als terloops slechts de oppervlakte bezien. En toch was de hoogste opmerkzaamheid noodig; daarom beveelt Christus dezen diep verborgen schat te onderzoeken."

oktober 2020

dinsdag 27 oktober